Miało być głównie o czytaniu,ale ponieważ sezon na truskawki rozpoczyna się na dobre, to chciałabym podzielić się prostym przepisem na drożdżówkę z truskawkami (ew. innymi dodatkami).
Oto on:
Drożdżówka z truskawkami i jabłkami
(Składniki na formę 25cm x 35cm)
*ok. 2 szkl. mąki pszennej
*ok. 2 szkl. mąki pszennej
* 1/4 szkl. cukru+ew.cukier "waniliowy"
* 1/3 kostki świeżych drożdży (takiej 100g)
* 50 g roztopionego masła (1/4 kostki)
* 2/3 szkl. letniego mleka
* 1 całe jajko + 1 żółtko(jak miałam małe jajka,to dawałam dwa całe)
* szczypta soli
*truskawki i jabłka (lub inne owoce)
* 1/3 kostki świeżych drożdży (takiej 100g)
* 50 g roztopionego masła (1/4 kostki)
* 2/3 szkl. letniego mleka
* 1 całe jajko + 1 żółtko(jak miałam małe jajka,to dawałam dwa całe)
* szczypta soli
*truskawki i jabłka (lub inne owoce)
Ciasto można
zagnieść ręcznie, w maszynie do chleba lub przy pomocy robota kuchennego.
Ja moją drożdżówkę wyrabiam przy pomocy robota kuchennego.
Najpierw mikserem ubijam jajka z cukrem i solą ,a
później dodaję do nich mąkę,letnie mleko i wyrośnięte drożdże.Wszystkie składniki wyrabiam do momentu,gdy
ciasto zacznie łatwo “odchodzić”od naczynia.Na koniec dodaję roztopione masło i
odstawiam do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, wykładam je do nasmarowanej
masłem foremki(ja wykładam formę papierem do pieczenia i smaruję ten papier-jak kroję
drożdżówkę,to nie niszczę foremki :-) ) i pozostawiam jeszcze na trochę
(ok.20minut) do podrośnięcia.Po tym czasie wykładam owoce i
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C. Piekę ok. 30 minut, a po tym
czasie wyłączam piekarnik, ale ciasto pozostawiam jeszcze w środku przez jakieś
5 minut.Po wystygnięciu posypuję cukrem pudrem.
Kruszonka
Do zrobienia kruszonki potrzebujemy cukier, mąkę i masło w jednakowej proporcji.
Ja swoją kruszonkę robię “na oko”-mieszam cukier z mąką
i dodaję trochę startego na drobnej tarce masła.Całość powinna mieć konsystencję
piasku,ale dodając trochę więcej masła może otrzymać kruszonkę do "skubania" :-) -podobną do tej,którą ja miałam tym razem.
Polecam,bo przepis jest prosty,a ciasto pyszne .
Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz